Tyckt

Nu har jag tyckt lite igen, jag blir så förbannad när jag läser lokaltidningen att jag måste skriva en insändare. Så det har jag gjort, här vill de bygga ett nytt köpcentra och en bro över viken, bra det är bra. Men vem fan ska åka på bron eller handla i nya centrat? Jo, det ska vi göra som bor här i kommunen. Men då läser man i tidningen att en människa får sitta i soc, väntrum och hota sig till en lgh. Hur tusan har de tänkt, ska bron bli till att bo under för alla som inget hem har? Borde inte alla få ett hem innan vi lägger pengar på bro o centra???
Det är kommunens skyldighet och yttersta ansvar att ta hand om alla som bor och vistas i kommmunen. Det är lagstadgat. Och då är det bara så. Ska man då behöva hota till sig ett hem??...För mig ofattbart egentligen men jag har gjort det själv när jag skildes, då var det bara om jag missbrukade eller blev misshandlad som jag hade fått hjälp. Men med gap och skrik så fick jag precis en sån lgh som jag ville ha fast det inte fanns nån ledig i hela stan...
De glömmer individen hela tiden, det är bra att se saker i sin helhet men ibland måste man se i molekyler. Se det lilla.
Förresten har jag fått en vaken fluga här...och det droppar från taket idag. Åh, va härligt, nu ska JAG GÅ UPP OCH BAKA BULLAR!!

En bra dag!

Idag vaknade jag klockan 9, sträckte på mig och kände,...mig bra. Konstig känsla...
Så! Idag tog jag med hunden till skogen. Tillsammans med karda och stora kammen och en sax! Och fickan full med mutor. Det är ok, det får man ha. Och jag har borstat henne och klippt tovor bakom öronen och klippt tassarna, så nu är de så där stora runda och goa som de ska vara.  Det blir inte lite ull efter henne, det räcker till både skogens knyttar och till vårens fåglar för nu kommer hon hålla på att fälla en hel månad.
Och hon blir ju så sabla söt, när öronen kommer fram och pälsen blänker, mattes lilla gullegryn, nu går vi hem och äter grisöron...=FEST!

Och jag min stolla gick hem och bakade kakor. Syltkakor med hallonsylt, gaffeltryckskakor och hasselnötter. Men gu va gott det är med hembakta kakor, så lätt att göra men inte så nyttiga. Sen kunde jag sova middag en stund med gott samvete. zzz
 
På söndagar nu  på tv 1, UR, 16.55  går ett program som heter "in i väggen". Jag känner igen mig så, det handlar om mig och om många med mig. Se det!
Kram alla gosisar;)

Mental Träning

Jag har ju gått  kurs i mental träning och stresshantering så egentligen fattar jag inte vad jag håller på med. Vi lärde oss massa kloka saker på kursen, t ex, att livet är HÄR, NU och FRAMÅT!
Vad som varit, ok det är ju gjort, inget att slösa energi på, här, det är här jag är nu. Jag kan inte vara någon annanstans. Än här nu. Det jag gör nu, att fokusera på det just nu. Och sen det jag ska göra sen, det gör jag sen. Det kan jag oroa mig för då.  OK?

Att vara farmor är görmysigt, men de har ju sitt, det är inte lätt att hitta tider som man kan träffas så där ofta som man vill. Han är på dagis och han älskar att vara där. Men nu när han är lite större kan vi prata på telefon, fast ibland har han fullt upp med att tala om för sin pappa att det är farmor här...Kaksmulan...

Men idag har syster och jag varit hos gamla mor och fikat, det känns oxå väldigt viktigt att ha tid med henne, hon är som sagt gammal och gamla människor lever inte för evigt. Hon tycker själv att hon mest är till besvär för oss, att det borde finnas annat för oss att göra, även att hon blir jätteglad när vi kommer.
Hon har skrivit det vita kuvertet och det påpekar hon för oss hur det ska vara, då den dagen, vi kan skoja om det hur sjukt det än verkar, men vi jobbar och hon har jobbat inom äldreomsorgen, så det är något som finns dagligen, döden döden, som tant Astrid sa.

I väntan på vår...

Jag längtar till våren nu! Jag har varit och tittat in i växthuset.  Det är visset och fruset. Men knyttet har nog haft det gott där i vinter. Jag står i dörren och tittar på mina krukor som bara väntar på att bli planterade i. De måste känna min längtan för jag tycker de värmer lite. Jord och krukor och små små frön, mmmmm som marabou för själen.
Jag har faktiskt köpt lite frön, kunde inte låta bli... köpte några br. Nelson och så skickade jag efter några från Impekta.se. Pastellaklejor bl.a. Aklejor är underbara, tycker jag. Ringblommor, kärleksblomster och persilja har jag köpt med, färsk persilja. Kostade 59:- knippet i affärn!
Sen har jag alla frön jag plockade förra sensommaren, de är i en påse som hänger i städskåpet. Jag undrar fortfarande var mina 300 frön är som kom bort när vi flyttade, sånt som inte får hända och absolut inte en gång till! De i städskåpet har jag koll på, har haft dem framme idag och tittat, luktat och känt lite på dom. Allt för att hålla livsandarna vid gott mod, nu i januari, hemska elaka januari. Snart är det februari, korta härliga februari, Sälen, here I come! Sen Mars, åh, med takdropp.... Och då fyller farmors kaksmula 3 år!! Med tårta, blommor och blader ska vi fira denna dager!!!

men men men

Är det livet som bara går och går? Även när jag tar time out så har livet knartat på och jag har ingen aning om vart åren gick...
Jag kom ut i min trädgård en dag och fick se syrenbusken, den blommade inte, längre. Jag hade missat syrenblomningen, och tårarna brände i mina ögon och vätte hela mina kinder.  Johan fyllde 26 år.
26 år!? Men när tusan hände det? Jag var ju nyss 27 år. Att det inte skiljer så många år på oss det vet jag men inte var vi jämngamla min äldste son och jag? Det är tre män som kommer hem och in i mitt kök, det blir fullt och mer därtill, de säger, "blir det nåt fika, morsan". Morsa, skulle jag, lilla jag vara mor till dessa tre långa fullvuxna män?  Och då kommer Marcus, "fajmoj, ta nej bujken". Mitt barnbarn, kan prata hela meningar. Han kommer ihåg var kakburken står uppepå kylskåpet. Och här står jag och undrar när fasen hände allt detta? Jag hinner inte med.  Jag hinner inte med. Nu får vi ta och sakta ner lite här, bromsa för tusan, det känns som att åka virvelvind och jag håller på att kana aaaavvvv.....
Min yngste min älskade lille Jesper, 1.88 lång. Han tar hela mig i sin famn, lilla mamma då, så liten du är, fast du är tjock och mjuk. Go att krama som en gosenalle. Om jag slår mig på knäna idag är det dom som tröstar mig. Och blåser.

torsdag

Jag sjukskrev mig, orkar fan inte med allt. Sov nästan hela dagen igår men idag har dennis o jag dejtat. Söta sara var med oxå. Känns lite bättre nu. har varit på avslappningskursen ikväll med. Skönt. Syster yster och jag är det som går. Vad gjorde jag utan henne?? dog tror jag. Äsch, va 17 vad det gnälls mycket nu för tiden!! Lägg av! jaja, men...
Borde nog prata med min boss om att jobba dag en period istället, kanske vore bättre. Dels att vi går hemma på dagarna både maken och jag, jobbade jag dag, slapp vi varann en stund, ja, slapp i ett positivt ordalag. Sen ska jag gå till simhallen, har fått kort från jobbet, borde ju nyttja det. Mia, ta dig i kragen nu för bövelen och ligg inte bara här och gnäll!!!!

Vinter med snö och is
Det är kallt
Men solen skiner
Det gnistrar i snön
Jag vill ut
men jag orkar inte
Jo en liten sväng
okey okey
drar på jeans ovan pyamas
hunden hack i häl
och vi pulsar iväg
Genom skogen
Bort till vägen och runt en sväng
Duktig flicka
Solen skiner
och jag har varit ute idag
Åh va ja mår bra!

Grabbar!!

När de lyfte upp min 3e son på min mage gick det ett il genom min kropp, fan, ingen tjej, det varade ca 00000000,1 sek.   Jag tycker det är något visst med tre grabbar. Mina tre musketörer. Alla för en en för alla.

De har en sådan sammanhållning. När något händer ringer de nog varann innan de ringer mig, tror jag.

Som små lekte de alltid sånt som alla kunde vara med på, sparka boll, bandy, byggde lego. Och köksstolarna radades upp i köket och vi åkte buss. Långt bort på äventyr.

En gång testade Jo om hans träskor flöt i tio liter målarfärg. Det gjorde de inte - han stod kvar i skorna!!

Så blå fötter har jag aldrig sett... Han har alltid varit vildbattingen av de tre, Dede var mer gosig, pussar, nappen och mys. Han skulle ha cerise overall och stålmandress eller cowboykläder. Aldrig nåt bara vanligt. Jeppe var minst, han gick sent, pratade sent, för han blev buren och pratad åt, "det hör du väl mamma vad han säger" sa hans bröder.  Fast vet i 17 om inte han är mognast av dem idag för sin ålder?? De är inte lika varann idag.  Det är jag glad för. Tre individer. Som det ska vara, men jag säger alltid till dem att ni måste vara rädda om varann för ni ska ha varann hela livet.


Sovdag

Igår gick jag och la mig 19.30 och sov till halv 8 i morse. Sen for jag till VC, min doktor har öppet hus mellan 8-9 för de som "bara" ska förlänga sjukintyget. Jag åkte dit i sömnen, det tog en timme!! Har tid men inte ork. For hem och gjorde fika och kröp ner hos maken igen. Somnar om till 11. Opp och slevar in lite filmjölk, och stoppat tvätten i tumlarn och går och lägger mig igen och vaknar halv två. Det är nästan så jag blir mörkrädd själv, men jag vet att jag styrt för mycket med målningen i badrummet och att jag blev så mentalt skuldbesatt av mitt tyckande ang. sonens taxi eller inte, det tar bara för mycket ork. Dåligt samvete finns ingen energi till. Men sonen och jag har haft mail-kontakt och det är bra nu. Tack.
Och nu sjukskrev han mig till den 19 mars. Det är ju den dagen vi åker till sälen, men så är det att vara sjukskriven, man ska sitta hemma och vänta på att bli frisk. Så nu kommer jag gå med ständigt magknip tills dess och undra hur jag ska lösa det, gå dit måndagen innan, jo, men då har jag jobbat natten innan och då blir jag orolig för det. fan, vad jag blir trött på mig själv!!!!
Jag vill inte vara utbränd, jag vill vara jäv-gt frisk. Jag vill inte må skit och sova en hel dag. Jag vill måla badrum, gå långpromenad, åka till Ikea-samma dag!!!!! Inte sova middag, inte planera vad orken orkar.
bara göra!


Söndag igen

Nu har pappsen och fru varit här och fikat och tittat på vårt nymålade badrum och matsal, det är så roligt för de tycker vi är så duktiga och det blev så fint. Man får passa på att njuta när man får komplimanger, så ofta händer det inte.
-19 är det ute, så det blev dubbla lager kläder när hunden och jag gick ut. men det är så gött när det knirrar under fötterna, det är vindstilla och solen skiner. Jag suger i mig massor med a-d vitaminer. Grannens hund kommer med sin boll så vi måste stanna och kasta lite, men det är inte väder att stå stilla i. Kellsie har satt en redig vinterpäls, det kommer  bli underbart sen när hon börjar fälla...Kanske skulle lära mig karda och spinna, då kunde jag sticka mig en tröja av hundhår, torde vara attans varmt.
Vi glädjer i allafall småfåglarna varje vår, de får varma och goa bon.
Och nu börjar jag längta efter dem, och våren. Att så frön, påta i växthuset, jajaja, det är ett tag dit, vi ska till Sälen och susa nerför backarna först. Två gånger, både v 6 och 12. V12 är det vårvinter där, då kan man sitta på renfällen och lapa sol och lyssna på takdroppet. Det är absolut inte fel, "inte tråkig"- som Silvia säger i Hey Baberiba.
Idag ska det bli köttfärsbiffar, med färsk timjan och koriander. Vet inte riktigt vad det blir till, men nåt ska jag väl hitta på.


snabb lördag

Kycklingklubbor. Köpte en påse för 15:- på Willys, det var 6 st i, 3 middagar till oss. Grillar dom med grillkryddor och det blir rissallad till. ris, tomat,isberg,gurka,feta och oliver. Det blir klart i ugnen medan maken ser travet på tv och jag målar badrummet en gång till. Så himla bra, och sen kommer det dåliga samvetet att jag skrev på bloggen vad jag tycker när sönerna vill nåt, fan, men jag vill ju bara att de ska vara egna individer som kan stå på egna ben. Jag finns här, kommer alltid att finnas för dem, men inte som nån jävla taxi.
Jag vill att de ska må bra, vara starka, lyckliga, kunna laga sin egen mat, städa sin egen skit. Om man har tre söner och de flyttar ihop med en tjej och de inte kan nåt, då är det ju jag som får skäms, morsans pojkar, som skämt bort dem. Men mina söner kan laga mat, städa, tvätta och de har ben att gå med. jag är jättestolt över dom. De är trevliga, artiga, sociala, tycker saker själva, har åsikter, är egna individer, men varför ska de då utnyttja mitt samvete? Jag vet att deras fader skämt bort dem som taxi, bl a. Men han har nog inte haft det så lätt, han har alltid haft svårt för att säga ifrån. jaja, idag fick de gå i alla fall, han kommer överleva, han kommer få rosiga kinder och han kan gå hem och ta en kopp varm choklad och värma sig ihop med söta sara sedan, det blir ju mysigt för dem.  Jag älskar honom så jäkla mycket att det gör ont.

taxi- var god dröj

Jag går här i morronrocken. Klockan är halv två, lördageftermiddag. Men...
Jag har målat badrummet! Det var chocklila, och är det nån färg jag har svårt för så är det lila. Chocklila upplevs väldigt stressande, tycker jag. Min doktor och kurator har sagt att jag inte får stressa, jag klarar det inte.
Så nu har jag målat det antikvitt, ihop med det vita kaklet och gröna mattan. Har köpt gröna duschdraperier och grön och röd randiga handdukar. På Ikea.
Men nu ska jag vila en stund för till klockan 3 ska vi på kalas. 49-årskalas.
Det är då det händer. Jag får ett litet rart sms från sonen, hej mams, vad gör du?
Målar och ska bort sen...
låter kul, kan du hämta mig på stan?
Om han har tagit sig till stan för att fika måste han väl kunna ta sig hem med?
Ska jag slita på mig kläder och åka iväg och hämta honom för att han inte orkar gå, det tar en kvart för honom hem. Ja, det blåser och är -8 grader, men det finns kläder, han ska ju ta sig till stan, vad klär han på sig då? Ska jag ringa födelsedagsbarnet och säga att vi blir lite sena, eller ska jag åka hem tidigare, eller ska jag skita i att gå på kalas? Jag säger nej, jag kan inte, och sen har jag dåligt samvete resten av dagen. Varför varför varför? Mamma, jag är mamma med ett eget liv. Förlåt min älskling men ibland bara jag inte orkar.

Trött, o festlig fredag

Jag fattar inte vad trött jag är, men egentligen vet jag ju det, det är ju för att jag är utbränd. Och inte helt läkt.Idag vaknade jag klockan 10. Stod i duschen klockan 11 när svärföräldrarna kom och ville ha fika.
Jamen , kom in va kul att se er! Jo, det är sant, mig stör det inte att gå i morronrock hela dan om så vore.
jaja, när vi hade fikat och jag fått på mig lite kläder åkte jag hem till Jesper, min yngste 19-årige son och klippte håret på honom. Blev nog rätt bra, jag har alltid klippt honom och han är fortfarande nöjd. Kanske är en bana man skulle slå sig på helt och hållet.??
Sen var det mors tur, min gamla mamma, vi for till affären, tufft av henne att följa med idag trots snöovädret som är. Sen fick jag åka hem och sova en stund...nej, det gjorde jag inte, bara slöa lite medan maken eldar, det känns som det blåser rakt in. Vilket väder!
Idag hade det kunnat bli stekt skinksteksbit med potatiskrocketter med ketchup, om det nu inte vore så att jag tycker det är kul att laga festlig fredag middag. Så det blev stekt skinksteksbit med fetaost och guecomole med timjan. Potatiskrocketter, broccoligratäng-bara med ost och ägg, grekisk sallad, och cous-cous med timjan och koriander-färsk sådan.
Det beror ju helt och hållet på hur mycket tid och energi man vill lägga på maten, om man piffar till den eller bara slänger fram vad det är.
Vi åt i salen med levande ljus i kristallkronan, viskandes små vackra ord till varann...

Familjen

Jag kanske ska passa på att presentera mig och min familj. 
Min första man träffade jag när jag var 14 år. Vi fick 3 söner, när jag var 18,23,26. Vi skilde oss när jag fyllde 30 år. Men det är en historia för sig. Jag träffade min andra make då, mitt i skilsmässan. Det hör till samma historia...
Vi har nu varit tillsammans i 15 år och gifta i 5. Vi har inga gemensamma barn, vi hade inga behov av fler ungar, det räckte gott med tre grabbar. Sönerna är idag 26, 22 och 19 år.
Jojo bor ihop med flickvän och son, mitt barnbarn Marcus, min kaksmula, i eget hus som de renoverar, lite då och då. Fast mest hela tiden. Jojo är utbildad bilmekaniker men sysselsätter sig med bilskrot. Marcus blir snart 3 år. Världens goaste busfrö.
Dede är 22, bor i egen etta. Men Sara är nog där för det mesta. Han syr, hans dröm är att bli egen designer. Vi får se när det sker.
Jeppe är 19, bor hos sin pappa. Vet inte riktigt vad han ska bli, han har gått ett år på el, ett på individuella, ett på handels men nu ska han nog bli massör i stället så nu ska han gå på ett Lär-Center och läsa in svenska och engelska så han har gymn.kompetensen så får vi se till hösten vart han hamnar, det är väldigt spännande.
Jag själv utbildade mig till undersköterska när jag var 30, och läste till fotterapeut efter det, och trodde att jag var steel-ladyn men det sket sig. Gick i väggen för två år sedan, slog igen mitt eget företag och gick hem. Är lite på väg till mitt gamla undersköterskejobb nu. På G!
Jag gillar att resa, påta i trädgården, laga mat och baka. Och skriva på min dator. Som terapi har jag skrivt en självbiografi, jag ska meddela er när den har blivit publicerad. Då ska ni få läsa hela historien om mitt liv, till dess får ni hålla till godo med bloggen.Dagens Middagstips

Här kommer dagens middagstips.
Köttgryta. Blev långkok idag, jag blev så lycklig när Dede kom och hjälpte maken bära ut frysen från vårt kök ut i boden, där den ska stå- den innehåller endast 130 liter lingon.
Så jag lagade ordentlig middag. Nötgrytbitar, lök,morötter buljongtärning, salt, peppar, chili, kokas två timmar, ha i potatis och koka en timme till. En halv pkt milda matlagningsgrädde 7%.
Det är bra med långkok när man ändå är hemma, allt i en gryta och det klarar sig ju självt. Det är ju egentligare tristare att steka pannkakor för det an man inte gå från. Men med gryta på spisen kan man t o m sova middag....innan.

Sen ikväll har jag börjat ny kurs. Avslappningskurs. Medtag filt och kudde, stod det i anmälan, det passar mig, tänkte jag. Och det gjorde det verkligen. Vi pratade lite först, presenterade oss för varann och sen släcktes lyset och vi drog på oss filten och bara försvann ner i det mentala djupet.  Andas in, andas ut, andas in, andas ut.  Det är verkligen nyttigt känner jag, blir inte av att jag gör det hemma ofta fast jag vet att jag borde....

onsdag

Yngsta sonen hade namnsdag igår och jag ringde honom inte förrän jag kom till jobbet kl 21, då svarade han inte, så jag fick inte gratulera honom, det måste vara första gången det hände. Attans.
Jag har som sagt jobbat inatt, nyss vaknat och ligger kvar i  sängen med kaffekoppen och datorn på magen. Vet inte om jag vill gå upp fast jag skulle nog behöva gå ut en sväng. Känner mig alltid lite kokt i skallen när jag sovit på fm. Det blir bara 3-4 timmars sömn. Men jag ska inget spec göra idag så jag kan vara lite kokt. Maken har åkt till sina föräldrar och hälsar på när jag sover, han tar med stora hunden så det blir tyst i vårt lilla hus. Han brukar göra det.

Jaha, middagstipsen. I söndags åt vi pannkisar, med vaniljsocker och havregryn i.Mums. Igår gjorde vi chili/tacos. Ja, en förenklad variant när man inte orkar laga nåt spec. Chili con carne, med kidneybönor. De finns nu i samma trepack som majs, precis lagom till 2 pers. Skitsmidigt. Sallad på det som fanns hemma, tomat,gurka,isberg. Nachochips och guecomale. Köpte faktiskt en burk på willys, 16:- annars brukar jag göra själv. ibland...men den är god den från eldorado. Och idag ska det bli bakad potatis med skagenröra, det var x-pris på den.

Jaha, nu kom världens goaste hund med husse hem. Hon tror inte vi har setts på veckor. Men husse hittade visst kaffepannan...


onsdag

Yngsta sonen hade namnsdag igår och jag ringde honom inte förrän jag kom till jobbet kl 21, då svarade han inte, så jag fick inte gratulera honom, det måste vara första gången det hände. Attans.
Jag har som sagt jobbat inatt, nyss vaknat och ligger kvar i  sängen med kaffekoppen och datorn på magen. Vet inte om jag vill gå upp fast jag skulle nog behöva gå ut en sväng. Känner mig alltid lite kokt i skallen när jag sovit på fm. Det blir bara 3-4 timmars sömn. Men jag ska inget spec göra idag så jag kan vara lite kokt. Maken har åkt till sina föräldrar och hälsar på när jag sover, han tar med stora hunden så det blir tyst i vårt lilla hus. Han brukar göra det.

Jaha, middagstipsen. I söndags åt vi pannkisar, med vaniljsocker och havregryn i.Mums. Igår gjorde vi chili/tacos. Ja, en förenklad variant när man inte orkar laga nåt spec. Chili con carne, med kidneybönor. De finns nu i samma trepack som majs, precis lagom till 2 pers. Skitsmidigt. Sallad på det som fanns hemma, tomat,gurka,isberg. Nachochips och guecomale. Köpte faktiskt en burk på willys, 16:- annars brukar jag göra själv. ibland...men den är god den från eldorado. Och idag ska det bli bakad potatis med skagenröra, det var x-pris på den.

Jaha, nu kom världens goaste hund med husse hem. Hon tror inte vi har setts på veckor. Men husse hittade visst kaffepannan...


onsdag

Yngsta sonen hade namnsdag igår och jag ringde honom inte förrän jag kom till jobbet kl 21, då svarade han inte, så jag fick inte gratulera honom, det måste vara första gången det hände. Attans.
Jag har som sagt jobbat inatt, nyss vaknat och ligger kvar i  sängen med kaffekoppen och datorn på magen. Vet inte om jag vill gå upp fast jag skulle nog behöva gå ut en sväng. Känner mig alltid lite kokt i skallen när jag sovit på fm. Det blir bara 3-4 timmars sömn. Men jag ska inget spec göra idag så jag kan vara lite kokt. Maken har åkt till sina föräldrar och hälsar på när jag sover, han tar med stora hunden så det blir tyst i vårt lilla hus. Han brukar göra det.

Jaha, middagstipsen. I söndags åt vi pannkisar, med vaniljsocker och havregryn i.Mums. Igår gjorde vi chili/tacos. Ja, en förenklad variant när man inte orkar laga nåt spec. Chili con carne, med kidneybönor. De finns nu i samma trepack som majs, precis lagom till 2 pers. Skitsmidigt. Sallad på det som fanns hemma, tomat,gurka,isberg. Nachochips och guecomale. Köpte faktiskt en burk på willys, 16:- annars brukar jag göra själv. ibland...men den är god den från eldorado. Och idag ska det bli bakad potatis med skagenröra, det var x-pris på den.

Jaha, nu kom världens goaste hund med husse hem. Hon tror inte vi har setts på veckor. Men husse hittade visst kaffepannan...


Söndagen

Idag blev det dagen som jag behövde efter en vecka med målarfärg och tapetbyte. Läser, sover, ser skidåkning på tvn, nja jag kunde inte hålla mig riktigt så det har kommit opp några tavlor.
Sen tog jag hunden och gick till skogen. Gick TILL skogen, ska jag nog inte säga för vi bor vid skogens kant, men hunden for runt som en tok och käkar harpluttar, är säkert jättegott, (DAGENS MIDDAGSTIPS!!!!????)och jag kan så gott bara gå där lite och trassla brand granarna. men oftast blir jag mest ståendes och bara andas. För det är ju det som är så gott med skogen att andas i den.
Men ok då, idag blir det pasta carbonara. Steker ett paket bacon i småbitar ganska knapriga. Kokar ett gäng pastan. Rör ihop ett ägg, ja ett rått ägg, en skvätt mjölk eller grädde eller cr.fr. eller vad man har hemma, kryddor, vad man är sugen på basilika, oregano,chili, salt, pappar..Skjälp ner alltihop +bacon i pastan, den avrunna då förstås! Klart.

utbrändhet

När man väl har lyckats med det ordentligt och det har man ju för man hör ju till dessa människor som kallas A, och de gör ju inget halvdant utan ser till att bränna ut sig ordentligt. Då , är det dax att lära sig att det tar resten av livet, hela resten av livet att läka. För det gör man aldrig ordentligt. Utan nu ska man ta hand om sig varje dag. Vila, planera, sova, äta ordentligt. Och man känner direkt när man inte sköter sig. Då börjar det snurra i huvudet igen. Yrseln kommer. Sömnen funkar inte. Hjärnan lever sitt eget liv och kroppen får klara sig själv, vilket den inte gör utan chefen. Hjärnan lägger av på så vis att den vill bara sjunga. Your my lover under cover your my secret passion and I have no other, maler i huvudet, om och om igen.Hjärnan vill inte vara med och tänka några logiska kloka saker, den vill bara sjunga. Dag som natt, om och om igen. Och jag blir så trött, så trött på att sova middag, att inte kunna åka till stan på förmiddagen och sen bort på middag och ändå funka på kvällen, men nej, det går inte, då är det bara, your my lover, under cover....
forts. följer. när jag har sovit

Lördag

Hade tänkt att ha en riktig slappisdag.
Men syster kom och hämta mig kvart över tio...pust o stön, ja jag var uppe och ätit och duschat. City. Handlade upp presentkorten jag fick när jag fyllde. Pilgrimsörhängen från sönerna. Vita små blommor, så söta. Och bruna jeans och en vit och brun tunika för 5hundringen jag fick av mamma. Men vad fin jag blir då. 
Systerdottern som var hemma från jobbet i värmland över helgen kom till stan och fikade med moster och mor, och stora längesen-kramen med en tår i ögonvrån blev det.
Och när vi satt och fika kom älsklingen Dede och söta Sara, och jag fick pussa på dem båda två. Så gott att se dem.  
Men det är mysigt när man måste stå på tå för att kunna pussa sina söner.

 Sen blev vi bjudna till syster på middag och det var ju attans bra, för det är ju inte kul att laga mat varje dag....hahahahaha

ja, vi fick fläskfile´med cashewnötter och hasselbackspotatis och glass med körsbär i rom, så det går ingen direkt nöd på oss.
Sen blir det pyamas och tv, det är gott, det med...


Oh yes färdigt!

Så ja, då var det klart. Det blev jättefint och jag är jättenöjd, det blev så samspelt mellan de målade väggarna och fondtapeten. Skitsnyggt!
Så nu är de nya gardinerna uppe, mattan på, skurat och det luktar såpa.

Den har fått en själ, jag känner hur den ler och suckar nöjt över att ha blivit så vacker. rummet mådde säkert bra som flickrum med allt det innebar men det känns att det sträcker lite stolt på sig och tycker att "vad fin jag är".

Och ikväll ska vi inviga vår sal. Med hemlagat!
Dagens mattips, fredag, den 13:e januari. Har inte märkt av det än...peppar peppar...

Kycklingfile´ med dragon och lime.
Stekes hel, krydda med salt, peppar och dragon, kläm över en hel lime och lite vatten så det blir lite skysås. Jag kokar ris till som blandas med tomat och broccoli, det är så smidigt att slippa göra särskild sallad tycker jag. Lite rött passar till allt.

Sen ska jag sätta mig och vänta på att min älskade ewa aka kommma och hälsa på mig, dricka lite rött och ha djupa samtal med mig. Hon kommer nog snart.


Mat+sal

Idag blev det Willys med min gamla mor först sen kom färgburkarna fram. Maken målar taket medan jag målar taklister och där han inte kommer åt med rollern. Sen när det är klart, fort som 17 gick det, säger jag lite rart att vi ska nog blanda ihop de två burkar vi har med två olika kulörer kaffe latte och se vad det blir för slutfärg och när vi gjort det kan vi ju provmåla en liten pluttbit och se hur den blir då den torkar....
Efter 1 1/2 timme var hela rummet färdigmålat. Skitfint!!!
Bara fondtapeten kvar som ska tapetseras i morgon, hoppas jag!
Och....
Gardinerna kom idag, jättesnygga!
Mattipset idag, nja, jag har ju lovat billiga och bra recept, men va fasen man är ju inte mer än människa och vi har ju målat hela dagen alltså, men billigt  blev det för 16:e pizzan är gratis efter 15 stämplar. En stor Tropicana familjepizza blev det, och gu va gott det var med mat, vi hade bara ätit frukost.

säkert kort

Idag när jag var och köpte spackel till matsalen köpte jag två findus pajer, bacon-broccoli. Till lunch.
Och en påse pytt i panna, ska fasen vara utan mat när vi håller på och renoverar. Nog rörigt ändå. Och med gårdagen braktabbe i minne, blir det idag säkra kort.

Men inte för plånboken, mitt nyårslöfte är att inte lägga en förmögenhet på maten. Det är bara maken och jag kvar hemma. Inga grabbar som står i växten. Så bra billig mat ska det bli i dessa middagstips.

fisksoppa

Jag har varit sugen på fisksoppa ett par dar och idag skulle det bli. Lax fanns färdig kvar sen nyårsafton. Skar den i små bitar ihop med paprika, tomat,sparris och räkor. Salt, saffran och vatten kokades ihop med allt i. Hällde i en burk med matlagningsyougurt och vips var det klart.  Luktar och ser jättegott ut, men smakar för jäkligt. Min väluppfostrade make äter med bister min, men inte jag. Blir två knäcke.
På kvällen när huvudvärker kommer av för lite näring blir det varma mackor med falukorv. Maken ser lite gladare ut, och jag somnar så gott mätt.

forts. matsalen

Jaha, idag vaknade jag klockan 10, vi fikade som vanligt i sängen och läser tidningen tillsammans, maken och jag. Ja, jag vet, men det har vi gjort i alla våra 15 år tillsammans och lär fortsätta med tills han blir så dement att han inte klarar kaffebryggaren längre. Det är så skönt att få vakna själv i sin egen takt och mojna sig.
Ja iallafall, efter fika och tidning for jag till Maxi och köpte spackel, slippapper och en pensel, det var det som fattades. Sen på med jobbarkläder och börja slipa.
YIPPI!! Slipmaskinen är död.
Skiter it´alltså, jag slipar för hand. Och efter ett tag inser jag att det var bättre, nu känner jag direkt hur mycket jag ska slipa. Det är ju bara en vägg. Sen spacklar jag. Och sen måste jag nog sova middag, det är inte dumt. Spacklet måste ju torka innan det slipas igen. ZZZZZZZZZZZZZZZZZ
Såja, då slipas det en gång till och sen får det vara till i morron.


Marcus

Marcus är min kaksmula. Mitt livs efterrätt. Som de brukar säga att barnbarn är.
Fast än vet jag inte om jag är så gammal att jag kommit till efterrätten, men det är ju kul att vara farmor fast man inte är så gammal. Han föddes den 1/3 2003.
Johan ringde klockan 23.10 och sa att nu åker vi till bb.
Men gud, tänkte jag, ska jag ligga vaken nu och vänta hela natten detta kan ju ta hela dagen!!
00.40 ringde han igen. "Så farmor då var det klart, Marcus är här!" 00.22 är han född. Och Ida är förstföderska, om jag tänker på min första förlossning kan jag tycka att det var lite orättvist. 
Då låg man en vecka på bb, men Ida var hemma efter ett dygn så vi firade en-dags kalas med tårta.
Jag var och köpte en grön marsipantåra, och vad fånig man är som ny farmor då, jag talade om i bageriet att  jag hade blivit farmor och ville att det skulle stå Marcus på tårtan. De satte på lite storkar och blå pärlor med, så fin tårta det var. Och vi satt på sängkanten tysta och bara tittade på det lilla pyret som sov på sina föräldrars säng. Så söt, så liten och så skör.
Nu blir han snart 3 år. Och allt är bara dagis. Dagis-farmor, Dagis-bilen, Dagis-hunden. Det är tur att han har dagis och busa av sig på, han är en riktig vildbatting. Men det är ju bra med kaksmulor som efterrätt för man kan ju låna dem en stund när man orkar...


matsalen

Idag har vi tömt matsalen. Eller matrummet, eller finrummet, eller altanrummet, eller gästrummet, eller...ja, jag kallar rummet där vi har den ärvda matsalsmöbeln för salen.  Det är där vi sitter och äter när vi har gäster eller när vi lagar fint och dukar flott på tu man hand. 
Vi har bott här i 8 månader nu. Och i somras grejade vi ute i trädgården, men nu när det är -8 grader ute är det dax att börja inne.
Så idag har vi tömt rummet som vi använder till sal, som de som bodde innan hade som 14åriga dotterns sovrum. Det är målat ljuslila på strukturtapet. Säkert jätteflott till en 14 års tjejrum men inte i vår sal. Vi river ner tapeten på ena väggen, den enda väggen som är hel, dvs utan fönster, altandörr och utgång till köket. Tapeten sitter rätt bra så det blir morakniv och tålamod som gäller denna eftermiddag. Och det ger resultat. Färdiga! Så, nu gör jag inte mer idag. Ska köpa spackel i morgon. Tapet och färg köpte vi i våras. Det ska bli en vinröd fondtapet på den hela väggen, och de tre andra ska målas i en ljus caffe latte färg. Mattan köpte jag i våras. Det var det första jag köpte när vi hade sålt det andra huset och vi fick ju massor med pengar... så då köpte jag en gebbah. En röd-vinröd på Ikea. Så himla mjuk, tjock o mysig. Tycker vår håriga hund också....!
Och jag har köpt orientinspirerade gardiner, så jag tänker att det ska bli som en intim bedoar. Heter det så? Ett teta-tete rum, att äta gott och dricka rött med doftljus och kära vänner. För djupa samtal med mycket värme och massa skratt. Hungrig?

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!

Ja, inte vet jag vad detta ska bli men det blir väl nånting. Välkomna in i tänkarstugan i allafall. Här blir det varm choklad med en litel liten skvätt hemgjord likör i. Och sen sätter vi oss framför brasan med en skön pläd, dricker vår choklad och myser. Här är det lätt att lätta sitt hjärta om man har något som trycker där. Annars är det skönt att bara vara och titta på hur elden sprakar i spisen. Välkomna.